Kuchnia dla odważnych. Raki

Książka, którą oddaję w Państwa ręce, zawiera ponad sto sprawdzonych przepisów na potrawy z raków. Nie wszystkie przepisy są mojego autorstwa. Dla urozmaicenia książki zamieściłem dodatkowo przepisy znanych polskich autorów książek kulinarnych: Wojciecha Wielądko, Antoniny Piętowej, Marii Ochorowicz – Monatowej, Antoniego Teslara czy Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

 

Inspiracją do napisania tej książki były moje doznania kulinarne z dzieciństwa spędzonego na Podhalu. Tam w miejscowych stawach, potokach i strumykach występowały raki błotne i szlachetne. To właśnie z raków przygotowywałem moje pierwsze dania. Sposób przyrządzania nie był trudny: gotowałem je w osolonej wodzie z dużą ilością kopru.

 

Raki są bliskimi krewnymi homarów, langust, langustynek i krewetek, w których tak ostatnio rozsmakowała się Polska. Nie każdy jednak wie, że w Polsce mamy coś również dobrego i smacznego. Tym czymś są właśnie raki.

 

Jeszcze sto lat temu raki w Polsce były bardzo popularne. Wynikało to z ich powszechnej dostępności, gdyż wody Europy Środkowej były w tamtych czasach jeszcze czyste. Nie tylko zanieczyszczone wody wyniszczyły populację rodzimego raka szlachetnego oraz błotnego, którego sprowadzono z terenów Morza Czarnego, ale również przywleczona z Ameryki Północnej choroba – dżuma rakowa. Kolejnym problemem okazał się amerykański rak pręgowaty, który stał się gatunkiem inwazyjnym. Znosi on lepiej zanieczyszczenie i niedotlenienie wody oraz jest odporny na dżumę rakową.