KUCHNIA DLA ODWAŻNYCH – PODROBY

Książka, którą oddaję do Państwa rąk, powstała z pasji i z pasją została napisana. Przepisy zgromadzone w opasłym tomie Kuchni dla odważnych. Podroby zebrane były w trakcie moich wieloletnich eksperymentów kulinarnych, niekończących się degustacji oraz zawsze przedłużających się podróży do najodleglejszych zakątków świata. Bo to kuchenne wojaże stały się spiritus movens iście benedyktyńskiej pracy, której się podjąłem – selekcji, weryfikacji oraz klasyfikacji ponad tysiąca receptur poświęconych podrobom.walentyksiazka3 allegro

Początki mojej fascynacji kulinarnej tą niezbadaną dotąd dziedziną sztuki kulinarnej sięgają czasów pisania pracy inżynierskiej na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt krakowskiej Akademii Rolniczej. Gromadząc materiały do dysertacji zatytułowanej Perlice i ich znaczenie w produkcji drobiarskiej dogłębnie zbadałem problematykę oraz zgromadziłem szereg nieznanych szerszemu audytorium przepisów. To wówczas dowiedziałem się również o wielu ciekawostek, dotyczących podrobów. Któż spodziewałby się, że w czasach antycznych najdroższym było mięso z pawia, a największym rarytasem kulinarnym – jego język?

Kolejnym etapem w gromadzeniu materiałów do książki był mój pobyt w Australii i Azji, praca w tamtejszych restauracjach oraz eksperymenty z kuchnią
azjatycką oraz tradycyjnymi potrawami ludności aborygeńskiej. Gdy kosztowałem steki z kangura i warana australijskiego, delektowałem się zupą z krwi oraz przegryzałem bogato przyprawione lokalne owady, zdałem sobie sprawę z dysonansu pomiędzy bogactwem oferty kulinarnej, a ubóstwem nawyków żywieniowych rodaków.

Biorąc pod uwagę przyzwyczajenia kulinarne Polaków, zwłaszcza ich zamiłowanie do potraw mięsnych, poświęcenie książki kulinarnej w całości tematowi podrobów wydało mi się pomysłem idealnym. Mój zapał był tym większy, że żadna z dostępnych na polskim rynku pozycji nie zajmuje się tym tematem.

Tak oto zatoczyłem kulinarne koło. Australijsko-azjatyckie dziwactwa kuchenne doprowadziły mnie z powrotem do znanych mi doskonale z dzieciństwa spędzonego na Podhalu smaków flaczków, ozorków i móżdżków, a niniejsza książka stała się kontynuacją wieloletniej tradycji kulinarnej. Dlatego życząc Państwu miłej lektury, pozwolę sobie zaintonować rytualną pieśń należącą do moich krewnych z karcmy „U Borzanka” – przybytku najstarszego i najprzedniejszego w całym Nowym Targu, gdzie już w wieku XVIII wędrowcy szlaku gotyckiego delektowali się również podrobowymi specjałami.

Hej, popijoj, popijoj, Borzanka nie mijoj!
Hej, Borzanka nie minies,
nie bój się, nie zginies…

Rozdziały:

I. Potrawy z żołądków
II. Potrawy z jelit
III. Potrawy z móżdżków
IV. Potrawy z płucek
V. Potrawy z gryfu (wymienia)
VI. Potrawy z nerek (cynaderek)
VII. Potrawy z mleczka (grasicy)
VIII. Potrawy z ozora
IX. Potrawy z nóżek
X. Potrawy z uszu
XI. Potrawy z głów
XII. Potrawy z oczu
XIII. Potrawy z serc
XIV. Potrawy z podrobów mieszanych
XV. Wędliny z podrobów
XVI. Potrawy z wątróbek
XVII. Potrawy z ogonów
XVIII. Potrawy ze śledziony
XIX. Potrawy z jąder

 

KUCHNIA DLA ODWAŻNYCH – RAKI

Będzie w sprzedaży od kwietnia lub maja.

KUCHNIA DLA ODWAŻNYCH – ZAJĄCE I KRÓLIKI

Będzie w sprzedaży od listopada lub grudnia.